Véronique Konings

Veronique Konings

Véronique Konings werkte na de acteursopleiding aan de Toneelschool in Arnhem, vanaf 1987 als acteur en maker mee aan vele theatervoorstellingen. Van 2000 tot 2020 realiseerde ze als medewerker Educatie & Interpretatie in Centraal Museum Utrecht workshops en tentoonstellingen voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar, ‘hands-on Werkplaatsen’ voor bezoekers van alle leeftijden en projecten op het gebied van educatie en publieksparticipatie.

Vanaf 2010 is Véronique docent Tai Chi en Chi Kung. Sinds 2021 werkt ze als zelfstandige aan het project ‘Vrouwen die muren afbreken’.

Van deze auteur

Vrije geboorte

Vrouwen die muren afbreken

Geïnspireerd door de heldendaad van de zestiende-eeuwse Utrechtse Trijn van Leemput heeft Véronique Konings de verhalen opgetekend van de Trijnen van nu: ondernemende, creatieve, doortastende vrouwen die een grote dosis doorzettingsvermogen en lef hebben.

Het zijn de verhalen over Utrechtse vrouwen die een verschil maken doordat ze trouw blijven aan zichzelf en daarvoor stáán. Ongeacht weerstand en tegenslag strijden ze voor hun idealen.
Ze breken de muren af van onrecht, uitsluiting en discriminatie.
En ze laten je zien dat waar muren worden gesloopt, verbinding, rechtvaardigheid, energie en leefbaarheid ontstaat.

Deze universele verhalen over kracht en moed doen vooroordelen teniet en zullen je ongetwijfeld inspireren.

In Vrouwen die muren afbreken zijn ondermeer portretten opgenomen van specialist online seksualiteit Jacqueline Kleijer, beeldend kunstenaar Joyce Overheul, voorzitter Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (Ninsee) Linda Nooitmeer, eigenaar boekwinkel Savannah Bay Marischka Verbeek, Utrechts gemeenteraadslid voor Groenlinks Melody Deldjou Fard en plussize model Robin Meerman.

De foto’s van de 22 vrouwen in Vrouwen die muren afbreken zijn gemaakt door topfotografe Ilvy Njiokiktjien.

Reacties van lezers

Tijdens het lezen van de interviews viel het me op dat alle vrouwen klein begonnen met verbindende activiteiten, als een druppel in het water. Door meer mensen en organisaties erbij te betrekken werd de kring groter en groter. Amina bijvoorbeeld. Zij sprak geen Nederlands toen zij op haar 17e vanuit Marokko naar ons land kwam. Ze maakte zich de taal eigen, studeerde en denkt nu mee met de gemeente over cultuursensitief werken. Zij nam het initiatief voor de WhatApp groep Samen Kanaleneiland en Transwijk. De kring van ontmoetingen breidt zich nog steeds uit.
Het boek ‘Vrouwen die muren afbreken’ ziet er prachtig uit. Mooie foto’s van de vrouwen, gemaakt door Ilvy Njiokiktjien. Met het schilderij van Trijn van Leemput en de vergroting van haar hand met de steen is het boek een kunstwerk op zich.– Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht.

De Utrechtse powervouwen in dit boek laten zien hoe je kunt bijdragen aan een stad zonder muren.– Liesbeth Roelofs.

Een prachtig boek vol verhalen over inspirerende vrouwen die vastberaden ‘muren afbreken’. Deze vrouwen laten ieder met hun kwaliteiten zien dat, hoe klein je ook begint, je met volharding iets voor elkaar krijgt dat weer andere vrouwen inspireert.
Veel vrouwen in de geschiedenis van Utrecht hebben een belangrijke rol gespeeld, helaas was hier niet altijd aandacht voor. Door dit boek ‘Vrouwen die muren afbreken’ met prachtige foto’s en verhalen komen de verhalen over de ‘Trijnen’ van nu terecht in de belangstelling.– Petra van der Snoek.

In de media

22 juni 2022 was Véronique Konings te horen in het NPO Radio 1 programma ‘De nacht van …’ Ze vertelt over Trijn van Leemput als inspiratie voor de tentoonstelling Vrouwen die muren afbreken – op dit moment te zien in het Volksbuurtmuseum in Utrecht – en uiteraard over het boek Vrouwen die muren afbreken.

– Het interview is hier te beluisteren.

Foto’s

Volg deze auteur

Uitgeverij Lente
Grebbeweg 109
3911 AV Rhenen
M: 06-16330963
info@uitgeverijlente.nl
pr@uitgeverijlente.nl
KvK: 60474084
BTW: NL114459551B01