Brigit Nieuwenstein

Brigit Nieuwenstein

Brigit Nieuwenstein heeft na haar opleiding Academie Mens en Arbeid in Deventer een deel van haar loopbaan gewerkt in de re-integratie. Zij heeft drie kinderen, waarvan de middelste in 1996 kort na de geboorte is overleden. In 2001 begon Brigit aan de vijfjarige opleiding Psychosynthese in Amersfoort. Zij wilde meer verdieping in leven en werk. Na de opleiding bleef Brigit verbonden aan de Psychosynthese Academie als trainer, leertherapeut en teamlid.

Vanaf 2008 werkt Brigit in haar eigen praktijk Lichtval therapie & training en begeleidt zij mensen met levensvragen. Het thema ‘dood’ kwam regelmatig op haar pad. Na de dood van haar zoontje overleed een paar jaar later haar vriendin op 36-jarige leeftijd aan borstkanker. Een buurman verongelukte, een zwager overleed aan een hartstilstand en een andere vriendin overleed aan longkanker. Brigit ging zich meer verdiepen in rouw, werkte een paar jaar in een hospice en ontwikkelde zich verder. Zij volgde trainingen in familieopstellingen, Emotional Freedom Techniques (EFT) en metamorfosemassage.

Door haar, inmiddels volwassen kinderen, kwam het thema babysterfte weer op de voorgrond en met name de impact die het op hen heeft gehad. Met haar boek Mama, ik kom jou wel troosten; De impact van babysterfte op broers en zussen, wil zij dit onderbelichte onderwerp onder de aandacht brengen. Met haar aanbod richt zij zich tegenwoordig vooral op dit specifieke thema.

Haar podcast Lichtval op babysterfte is te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Van deze auteur

Mama, ik kom jou wel troosten

Mama, ik kom jou wel troosten
‘Niet de dood van Serge was mijn trauma, maar jouw verdriet’, zegt mijn dochter. Het is drieëntwintig jaar later. Tweeënhalf jaar was ze toen haar broertje geboren werd en overleed. Een lief klein meisje met een staartje op haar hoofd die haar mama kwam troosten.

Veel boeken over babyverlies zijn gericht op ouders. Maar wat doet perinatale sterfte met de (vaak jonge) kinderen in het gezin? Kun je hen als ouder wel beschermen als je zelf zo intens verdrietig of wanhopig bent? Welke impact heeft de dood van een baby op de kinderen die hierna worden geboren?

Brigit Nieuwenstein deelt haar persoonlijke ervaringen. Ook heeft zij met kinderen, ouders en professionals gesprekken gevoerd over (onverwerkt) verdriet als gevolg van babysterfte in het gezin. In haar analyses baseert Brigit zich op inzichten uit de psychosynthese en familieopstellingen.

Mama, ik kom jou wel troosten is heftig én helder, en maakt een einde aan de eenzaamheid en het taboe rondom de dood van een baby. Het is ook een hoopvol boek met herkenbare verhalen en handreikingen voor ouders, broers en zussen.

Reacties van lezers

Mama, ik kom jou wel troosten is een prachtig boek met handreikingen om met babyverlies om te gaan. Vanuit verschillende posities wordt dit intense verlies belicht. Want ook het verdriet als broer of zus krijgt de aandacht die het verdient.

Het verhaal en de zoektocht van Brigit sterken mij, voor mezelf en de struggle in ons gezin, maar ook als professional.

– Claudine van der Sommen, massagetherapeut en lichaamsgericht rouwtherapeut.

‘Ik zou willen dat dit boek er zeven jaar geleden al was geweest, toen mijn pasgeboren zoontje overleed en ik me, naast mijn rouw, zoveel zorgen maakte over de impact van dit alles op mijn dochter.’

– Jojanneke van der Kolk, psycholoog.

‘Steeds meer groeit het besef dat broertjes en zusjes die er niet meer zijn, er veel meer toe doen dan we ons lang hebben gerealiseerd… Mama, ik kom jou wel troosten komt dan ook precies op tijd.’

– Bram Bakker, ex-psychiater en auteur van Gevoelige zielen en Oud zeer.

‘Een absolute must-read voor iedereen die te maken heeft (gehad) met babyverlies’.

– Jelte Krijnsen, auteur van Broertje dood (2022).

‘Een helder en informatief boek om binnen het gezin het gesprek over de dood van een baby aan te gaan. Openhartig, ontroerend en troostend.’

– Karin Deden, integraal systemisch therapeut.

Tijdens het lezen van Mama, ik kom jou wel troosten gebeurt er iets wonderlijks. Door de persoonlijke toon en voorbeelden van Brigit, waarin ze zich kwetsbaar opstelt zonder te koketteren, ga je je met haar identificeren. En via die weg kom je uit bij jezelf: je kunt met haar meevoelen, maar vervolgens dus ook met jezelf. Opeens rinkelt er van alles mee, je herkent dingen, beleeft de diepte ervan. Dit boek lezen alleen om de informatie erin gaat niet, wegleggen evenmin. Het gaat onder je huid zitten, en opent het oog voor meer dan alleen het onderwerp zelf. Dit is een boek over het belang van weten, erkennen en ervaren. In één woord: tegen het doodzwijgen.

– Arjan Post, literair redacteur.

Brigit heeft de problematiek rondom babysterfte en de impact daarvan op broers en zussen, heel goed samengevat Het boek is naar mijn gevoel een soort monument geworden zonder ‘monumentaal’ te zijn, en daarvoor verdient Brigit alle lof.

– Aad Post, consulent voor geestelijke en lichamelijke levensgenietingen.

In de media

Helen Norp, ervaringsdeskundige en net als Brigit Nieuwenstein psychosynthesetherapeut, plaatste op 6 maart deze recensie op de site van de balanskliniek.– Lees de recensie op balanskliniek.nl

op 12 februari werd Brigit geïnterviewd door RTV Flevoland. Bekijk hier de opname van dit interview.

– Bekijk het interview op omroepflevoland.nl

Als ik had geweten wat ik nu weet, had mij dat waarschijnlijk geholpen. Mama ik kom jou wel troosten bevat naast het persoonlijke verhaal van Brigit interviews met zestien verschillende mensen over de gevolgen van babysterfte die zij hebben ervaren. Er is aandacht voor oudere broers en zussen, maar ook degenen die na het overlijden nog zijn geboren. Daarnaast is er uitleg over rouw bij kinderen en handreikingen hoe om te gaan wanneer zo’n gebeurtenis je overkomt. Het is helaas een onderbelicht onderwerp.

– Lees verder op  harderwijkercourant.nl

Wat doet perinatale sterfte met de (vaak jonge) kinderen in het gezin? En wat voor impact heeft de dood van een baby op de kinderen die daarna geboren worden? In haar boek Mama, ik kom jou wel troosten deelt Brigit Nieuwenstein haar persoonlijke ervaringen en voert zij gesprekken met kinderen, ouders en professionals.
– Lees verder op medischdossier.org.

Niet de dood van mijn broertje Serge was mijn trauma, mama. Maar wel jouw intense ver­ driet. Die boodschap komt ruim twintig jaar na de geboorte en het verlies van haar tweede kind keihard binnen bij Brigit Nieuwenstein.
– Dit artikel werd gepubliceerd in enkele regionale dagbladen. Lees verder op jeltekrijnsen.nl.

Foto’s van de boekpresentatie

Volg deze auteur

Uitgeverij Lente
Grebbeweg 109
3911 AV Rhenen
M: 06-16330963
info@uitgeverijlente.nl
pr@uitgeverijlente.nl
KvK: 60474084
BTW: NL001489425B66