Jaap Luikenaar

Jaap Luikenaar

Jaap Luikenaar (1953, Den Haag) kan er na zijn pensionering en in de coronacrisis niet langer omheen: zijn dagboekaantekeningen over de borstkankerbehandeling van zijn vrouw Helma te bewerken tot een boek. Heel anders dan zijn eerdere publicaties, waaronder Het Grote Lobbyboek – een everseller uit 2006 over de kneepjes van het lobbyvak – en de tientallen columns die hij sinds 2013 in het vakblad Europoortkringen schrijft over de Rotterdamse haven. In de wereldhaven werkt hij geruime tijd als lobbyist, communicatie- en onderwijsadviseur en later als directeur van het haveninformatiecentrum EIC Mainport Rotterdam. Het schrijven leert hij vele jaren daarvoor. Hij breekt zijn rechtenstudie in Leiden af en wordt redacteur bij dagblad Het Vaderland en eindredacteur van het maandblad Wereldkinderen.

In zijn woonplaats, de lichtstad Eindhoven, is Jaap bestuurslid van de kinderhulporganisatie Terre des Hommes en ‘smaakmaker’ bij WIN (werken in netwerken), www.werkeninnetwerken.nl. Via dat netwerk stimuleert hij mensen om op een nieuwe, ondernemende manier hun werk te organiseren. Betekenisvol werken is het waar het in Jaaps ogen in de nieuwe economie om draait. En dat hoeft niet op te houden bij je pensioenleeftijd.

Jaap schrijft maandelijkse blogs over de impact van kanker op partners: https://www.manopdemammapoli.nl/de-blog) Ook praat hij regelmatig met partners als activiteitenbegeleider in Inloophuis |De Eik in Eindhoven. Jaap doet dat ‘met een lach en een traan, want je beleeft in die tijd ook mooie en grappige momenten.’ Hij zegt daarover: ‘Ik ben geen psycholoog, heb ook geen witte jas, en ben slechts ervaringsdeskundige. Ik wil laten zien hoe belangrijk partners zijn. Ze voelen zich soms hulpeloos want zij kunnen hun patiënt niet beter maken. Dat doet de dokter. Maar kanker heb je samen. En als partners goed in hun vel zitten, komt dat ook de patiënt ten goede. Samen kun je er zo tijdens de kanker een liefdevolle periode van maken.’

Van deze auteur

Man op de mammapoli

Man op de mammapoli
Als je vrouw de diagnose borstkanker krijgt, valt er ineens veel te regelen en komen er veel emoties los. Samen stappen jullie in een onbekende wereld van chemo, tumoren en bijwerkingen. Een periode van ‘witte en zwarte’ weken breekt aan met momenten van onzekerheid, somberheid, pijn en verdriet. Ook voor jou. Hoe ga je daar als partner mee om? Wat kun je beter wel doen en wat niet om voor haar een goede steun en toeverlaat te zijn? En hoe maak je er een liefdevolle periode van?

Innemend, vrijmoedig en met oog voor tragikomische details schrijft Jaap Luikenaar over de borstkanker van zijn vrouw Helma. Zowel de narigheid en verwikkelingen tijdens de behandeling in het ziekenhuis, als in de tijd erna komen aan de orde. Voor een bredere kijk heeft Jaap ook andere partners van borstkankerpatiënten geïnterviewd. Daarmee is dit boek een must read voor iedereen die te maken heeft met borstkanker.

Reacties van lezers

Jaap geeft een indringend en openhartig beeld van zijn ervaringen als partner van een borstkankerpatiënt.

– Bas Bierkens, journalist Eindhovens Dagblad.

Het boek raakte me omdat ik pas bij het lezen begreep wat Helma en Jaap allemaal te verduren hebben gehad. Destijds voelde ik me als goede vriendin toch wat aan de zijlijn.

– Ine van de Rijke, leesclub Libera.

Een hartverwarmend verslag over een zware periode en tegelijk een inspirerende en blijmoedige gids die andere partners verder kan helpen.

– Sylvia Roes, communicatieadviseur.

In de media

Oktober-Borstkankermaand is bijna halverwege. Een hele maand aandacht voor borstkanker. Is dat niet een beetje tè? Soms denk ik dat borstkanker veel meer aandacht krijgt dan andere kankers. Terecht? Is borstkanker erger? Omdat de behandeling en de herstelperiode vaak langer duren? Mag je überhaupt wel spreken van erge en minder erge soorten kanker, vraagt schrijver en blogger Jaap Luikenaar zich af.

– Lees verder op ad.nl

De impact van borstkanker is groot. Niet alleen voor de patiënt, maar ook als partner ga je een onzekere en emotionele tijd tegemoet, als je vrouw borstkanker krijgt. Toch horen we weinig over hoe partners deze periode beleven. Zij blijven vaak op de achtergrond. En dat is onterecht want ook hun leven staat op zijn kop

– Lees verder op margriet.nl

Als je vrouw borstkanker heeft: Jaap schreef een handboek voor partners
Schrijver Jaap Luikenaar (68) ligt met zijn vrouw Helma (70) in bed als hij een knobbeltje in haar borst voelt. Een paar dagen later zitten ze samen in de spreekkamer van de oncoloog en is hij ineens de partner van een borstkankerpatiënt. In Man op de mammapoli biedt Jaap handvatten voor mannen (en vrouwen) die in dezelfde situatie zitten.– Lees verder op libelle.nl

Wat als je vrouw borstkanker krijgt en je staat er als man naast? Je stapt een onbekende wereld binnen van chemo’s, van onzekerheid en veranderingen. Hoe ga je daarmee om als man en hoe kun je voor haar een steun zijn? Eindhovenaar Jaap Luikenaar beleefde het proces met zijn vrouw en schreef er een boek over: Man op de mammapoli.

– Lees verder op ed.nl

Man op de mammapoli is het verhaal van een partner van een kankerpatiënt en dat is dan ook direct dat wat dit boek zo bijzonder maakt. Er zijn tal van rakende, mooie en boeiende boeken van mensen met kanker die hun verhaal met de buitenwereld delen en dat is goed; heel goed.

– Lees verder op hanneketinorcenti.nl

Wat is er meer confronterend dan zelf een levensbedreigende ziekte doormaken of getuige zijn van een soortgelijke ziekte van je allerliefste. Veelzijdig communicatiespecialist Jaap Luikenaar is een van de vakbroeders en – zusters die zijn ervaringen als partner van een borstkankerpatiënt opschreef.

– Lees verder op vandaagenmorgen.nl

Maart 2015 ontdekt Helma Luikenaar een knobbeltje in haar borst. Twee weken na de eerste onderzoeken in Máxima MC (MMC), wordt ze al geopereerd. Verschillende behandelingen volgen. Al die tijd staat haar man Jaap haar bij. Samen doorlopen ze de onbekende wereld van tumoren, chemo en bijwerkingen. Recent heeft hij een boek geschreven over zijn ervaringen als partner van een borstkankerpatiënt.

– Lees verder op mmc.nl

Wat als je vrouw borstkanker krijgt en je staat er als man naast? Je stapt een onbekende wereld binnen van chemo’s, van onzekerheid en veranderingen. Hoe ga je daarmee om als man en hoe kun je voor haar een steun zijn? Eindhovenaar Jaap Luikenaar beleefde het proces met zijn vrouw en schreef er een boek over: Man op de mammapoli.

– Lees verder op gelderlander.nl

Jaap is de partner van Helma en beschrijft in het boek ‘Man op de mammapoli’ zijn kant van het verhaal van Helma’s borstkankertraject. Je leest over de diagnose, ongemakken na een borstsparende operatie, intensieve behandelingen, alternatieve therapie naast reguliere behandelingen en vervolgstappen na het behandeltraject.

– Lees verder op www.borstkanker.nl

Foto’s

Volg deze auteur

Uitgeverij Lente
Grebbeweg 109
3911 AV Rhenen
M: 06-16330963
info@uitgeverijlente.nl
pr@uitgeverijlente.nl
KvK: 60474084
BTW: NL001489425B66