Anna Myrte Korteweg

Anna Myrte Korteweg

Anna Myrte Korteweg is schrijver, afgestudeerd als cultureel antropoloog en opgeleid tot mindfulness trainer. Verder volgde zij veel verschillende trainersopleidingen, van structurele droomuitleg tot hypnobirthing.Zij is moeder in een samengesteld gezin van zeven kinderen.

Anna Myrte schrijft voor tijdschriften als Kiind, Orthofyto en Vakblad voor Natuurlijke en Integrale Gezondheidszorg. Van haar hand verschenen de boeken Het Droomjuweel (2008)en de Revolutie van het Hart (2015). Tijdens haar derde zwangerschap schreef zij Vrije Geboorte (2013) inmiddels een begrip in de geboortewereld. In juni 2018 verscheen de nieuwe, geheel herziene editie van Vrije Geboorte bij uitgeverij Lente.

In december 2020 is Mijn reis naar binnen; jouw weg naar een Vrije Geboorte gelanceerd. Dit boek heeft Anna Myrte samen met geboortefotograaf & grafisch vormgever Jilke Pet geschreven en is te zien als de how-to bij Vrije Geboorte.

Mijn reis naar binnen is warm, uitnodigend en empowering om jouw eigen weg te gaan tijdens de zwangerschap en de bevalling. Bovendien staan in Mijn reis naar binnen waanzinnig mooie, inspirerende illustraties, gemaakt door Jilke. Een boek om te koesteren en je te steunen bij een van de allerbelangrijkste gebeurtenissen in je leven: zwanger zijn en bevallen.

Van deze auteur

Vrije geboorte
Vrije Geboorte
Met Vrije Geboorte – voor het eerst verschenen in 2011 – inspireert Anna Myrte Korteweg vele vrouwen tot het beleven van een bekrachtigende bevalervaring.Ze schrijft over het belang van eigen regie en de zin en onzin van veel protocollen. Ook praktische aspecten zoals het omgaan met pijn en de rol van de vader komen aan bod. Daarnaast gaat Korteweg in op de positieve rol die mindfulness kan spelen.Met een voorwoord van Barbara Havenith, gynaecoloog, oprichter vrouwenpoli Boxmeer en auteur van Hormoonbalans voor Vrouwen.

Mijn reis naar binnen

Elke zwangerschap biedt de kans om nóg meer jij te worden en werkelijk je eigen keuzes te maken. En het mooie is: hoe meer je deze kans grijpt, hoe beter je je voorbereidt op de bevalling!In Mijn reis naar binnen lees je hoe je kunt meebewegen met wat jouw zwangerschap van je vraagt én hoe je de juiste omstandigheden kunt creëren voor een vrije geboorte, thuis of in het ziekenhuis. Jouw mindset zet de toon: als jij je op je gemak voelt, kunnen de bevalhormonen rijkelijk stromen en maak je de weg vrij voor een vrije geboorte.Mijn reis naar binnen is een vernieuwende methode waarin eigen regie en vertrouwen in het geboorteproces samengaan. Het praktische vervolg op de bewust-beval-klassieker Vrije Geboorte (ook los van elkaar te lezen), boordevol tips, tools, wetenschappelijke achtergrondinfo, ervaringsverhalen, meditaties en (creatieve) oefeningen.

Reacties van lezers

Anna Myrte schrijft op een eerlijke en makkelijk leesbare manier over haar eigen ervaringen en hoe ze zich voorbereidt op de geboorte van haar derde kindje. Ondanks dat het een heel persoonlijk verhaal is, is ze er toch in geslaagd om van Vrije Geboorte een praktisch handboek te maken met daarin allerlei methoden om natuurlijk te bevallen, op eigen kracht. Dit boek geeft je de handvatten om zélf op zoek te gaan naar een manier om fijn te bevallen en daarna positief terug te kijken op de bevalling.

www.borstvoeding.com.

Ik ben inmiddels bevallen van onze flinke zoon (4210 gram en 55 cm!) Ik heb een geweldige 4 uur durende bevalling gehad en als men vraagt hoe dat kan, vertel ik altijd dat het komt door Vrije Geboorte die ik tijdens mijn weeën nog aan het lezen was. Ik ben Anna Myrte eeuwig dankbaar voor het schrijven hiervan!

– Natalie Vijfhuizen Personal Mom & Lifestyle blog: natalievijfhuizen.nl.

Toen ik zelf zwanger was, merkte ik dat sommige reguliere opties en methodes me een onprettig gevoel gaven. Ik voelde me gedwongen bepaalde keuzes te maken, eigenlijk simpelweg omdat ik niet wist welke keuzes ik allemaal had… en ook voelde ik me ongezien in mijn eigen kracht en gevoel rondom de zwangerschap en bevalling.
Ik las het boek Vrije Geboorte van Anna Myrte Korteweg en er ging een wereld voor me open. Ik las en leerde over de vele mogelijkheden die je hebt in de geboortezorg als vrouw in Nederland, en waarom hulpverleners je daar dikwijls niet over informeren. Door het lezen van Vrije Geboorte was ik in staat een goed onderbouwd geboorteplan te schrijven, wat ook grotendeels nageleefd is, me terug te trekken in mezelf en mijn kracht te voelen als vrouw, en moeder in wording, en in mijn kracht te bevallen.
Dat gun ik jou ook! Daarom raad ik Vrije Geboorte van harte aan.

– Naomi Rowaan.

In het prille begin van mijn zwangerschap ging ik al op zoek naar een vorm of richting die voor mij in die negen maanden ondersteunend zou kunnen zijn. Ik kwam uit op Vrije Geboorte. Hierin vond ik mezelf en al mijn gevoelens. Het stelde mij in staat om alles te voelen wat maar voorbij kwam. Van vreugde tot angst. Alles mocht er zijn. Het voelde als volledige overgave aan moeder natuur. Zo kon ik ook de bevalling ingaan. Na een mooie ontspannen bevalling is onze prachtige dochter thuis geboren. Meteen na de geboorte mocht ik vanuit dit vertrouwen haar zelf voeden en groeit ze op als een ontspannen en tevreden meisje. Een tevreden kind is een tevreden moeder. Jouw boek heeft hier een heel mooi aandeel gehad en daar wil ik je hartelijk voor bedanken.

– Madeleine van Heerde.

Vrije Geboorte is een prachtig boek, voor mij gaat het vooral over verantwoordelijkheid versus maakbaarheid. Ik heb het in één druilerig weekend uitgelezen.

–Mirjam Vos, docente zwangerschaps- en babycursussen.

Ik voel me rijk en geïnspireerd terwijl ik Vrije Geboorte lees en mijn zwangerschap steeds meer ‘echt’ kan ervaren als het wonder dat het is.

– Sarah(27), 21 weken zwanger.

Ben je zwanger of ben je dit van plan? Lees Mijn reis naar binnen! Het is zoooo mooi en geweldig!
Het was confronterend voor me hoe weinig ik over zwangerschappen en geboortes wist. Enkel de negatieve verhalen of zaken die misgingen kwamen tot mij. Tot ik dit boek in handen nam. We leven in een maatschappij waar alles gemeten, gecontroleerd en beheerst wordt. Laat je geboorte niet afhangen van anderen maar neem het zelf in handen door je te bevragen en vertrouwen te hebben in je eigen natuur. Laat je geen onnodige angst aanpraten maar durf terug te gaan voor je eigen intuïtie!

– Sophie.

Ik heb het grote voorrecht dat ik Mijn reis naar binnen alvast mocht lezen nog voordat het in december 2020 uitkwam. Het is een boek dat je voorbereidt op het creëren van jouw bubbel tijdens de zwangerschap en de geboorte van je kindje. Met prachtige tekeningen maar ook opdrachten om te oefenen in ‘naar binnen keren’.
Het is een mega waardevolle toevoeging op het boek Vrije Geboorte.

– @Mama.Lotje: mamalotje.nl.

Mijn reis naar binnen las ik in één dag uit. Het beschrijft precies waar ik de eerste jaren van mijn moederschap en deze tweede zwangerschap doorheen ben gegaan. Ik moest aan de slag met zelfliefde, met mijn innerlijk gekwetste kind, met alles wat ik zag in de spiegel die er eerder nog niet was. En zelfs aan de overeenkomsten tussen de bevalbubbel en de psychedelische trip is een stuk gewijd. Ik ben dus niet gek dat ik dat zo ervaarde.
Wat mij betreft is dit de perfecte verdieping (en bevat ook veel oefeningen) van Vrije Geboorte, onmisbaar voor elke vrouw (en man (!!) die geïnteresseerd is in de emotionele en spirituele dimensie van zwanger zijn en (opnieuw) ouder worden.

– Shinta Lempers, schrijver en hemp-preneur, in verwachting van de tweede.

Mijn reis naar binnen heb ik nu bijna uit, wat een verademing! Mijn eerste bevalling was medisch in verband met een ruggenprik (te veel in het hoofd, controle houden, veel pijn ervaren) en nu ik zwanger ben van mijn tweede wil ik graag een badbevalling thuis. Het was een enorme eye-opener om meer keuzes te gaan maken op basis van vertrouwen in plaats van angst. Dankjewel hiervoor! 🙏🏼

– Amber, in verwachting van de tweede.

In de media

Je bent zwanger, en je kan niet wachten tot je straks eindelijk je kleine spruit in je armen hebt. Maar voordat het zover is staat je nog een belangrijke taak te wachten. De bevallingVol zelfvertrouwen je bevalling tegemoet? Dan zijn deze boeken onmisbaar. Veel vrouwen zien tegen hun bevalling op, of het nu de eerste keer is of niet, het blijft een spannende gebeurtenis. Dus wil je graag met meer zelfvertrouwen je bevalling tegemoet? Dan zijn deze boeken voor je bevalling onmisbaar.

– Lees verder op mamaenzo.nl.

Wat is het verschil tussen de eerste editie van vrije geboorte uit 2011 en de nieuwe herziene editie uit 2018?

Die vraag wordt vaak gesteld vandaar dat we het hieronder op een rijtje hebben gezet.
De nieuwe Vrije Geboorte kenmerkt zich door:
  • Een nieuw deel met vier hoofdstukken dat gaat over autonomie en het maken van vrije keuzes
  • Veel ervaringsverhalen van moeders en zorgverleners
  • Geüpdatete en nieuwe onderzoeksresultaten
  • Meer informatie over de zin en onzin van protocollen
  • Meer mindfulness en minder ‘werken aan jezelf’
  • Bijdragen van ‘de Praktijkvader’ Jeroen de Jong (hoofdstuk over vaderschap) en de Groene Vrouw alias ‘de Poepdokter’ Nienke Gottenbos (hoofdstuk over voeding)
  • Voorwoord door Barbara Havenith, gynaecoloog en oprichter van Vrouwenpoli Boxmeer en auteur van Hormoonbalans voor vrouwen
  • Kaders met up to date informatie over onderwerpen als: ‘Inleiden en bijstimuleren’, ‘Oxytocine injectie na de bevalling’ en ‘Naar het ziekenhuis?’
  • En last but no least, de mooie nieuwe cover, ontworpen door Marileen Arbouw

Video

Foto’s

Vrije Geboorte Vrije Geboorte Vrije Geboorte

Volg deze auteur

Uitgeverij Lente
Grebbeweg 109
3911 AV Rhenen
M: 06-16330963
info@uitgeverijlente.nl
pr@uitgeverijlente.nl
KvK: 60474084
BTW: NL001489425B66